12. iulie 2016

Comunicat de presă: IT nearshoring România – De la furnizor la creator de software

București/Ruhpolding, 12 iulie 2016:

În soluțiile software utilizate la nivel mondial se ascunde foarte mult know-how al specialiștilor IT din România. Acest fapt este cunoscut de insideri nu doar din declarația lui Bill Gates conform căruia o cincime din specialiștii în calculatoare de la Microsoft sunt de origine română. Acest potențial a fost recunoscut, între timp, de multe companii europene furnizoare de servicii IT care au înființat societăți nearshore în România.

Potrivit unui studiu realizat de Pierre Audoin Consultants (PAC), în numele Asociației Patronale a Industriei Software și Servicii, ANIS, piața de software și servicii IT a crescut cu circa 21 la sută. „Pe de o parte, continuă creșterea cererii de servicii IT din regiunea DACH (Germania-Austria-Elveția). Pe de altă parte, multe firme românești dezvoltă propriile produse software, de mare succes, pentru piața mondială „, spune Gustav Bruckner, fondatorul si proprietarul OTIS Consulting din Ruhpolding.

Astfel, Bitdefender, unul dintre liderii în materie de tehnologii de securitate a internetului, protejează mai mult de 500 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Gartner Magic Quadrant vede în compania românească un vizionar pentru produsele de securitate endpoint. TotalSoft din București este cel mai important producător ERP din Europa Centrală. Charisma ERP, reprezentând soluțiile software specifice industriei, este folosită de clienți de renume din 35 de țări. Printre aceștia se numără Carrefour, Deutsche Leasing, Deutsche Telekom și Lukoil. O altă companie de software din România, Siveco, având peste 200 de premii naționale și internaționale, dezvoltă soluții de e-health, e-agriculture, e-learning și e-government. Siveco are clienți pe patru continente și 27 de țări.

Industria românească de IT continuă să se dezvolte dinamic. Dar tendința este de la simpli furnizori de IT la producători exigenți de soluții software.