România – ţară IT

De la aderarea la UE în 2007, România şi economia ei s-au orientat consecvent spre Europa. Locuitorii ţării se simt în mod tradiţional puternic legaţi de drepturile fundamentale şi valorile europene.

De ce România?

Mulți specialiștii înalt calificaţi din România sunt apreciaţi de companii cu nume mari din întreaga lume.  Astfel, potrivit celor declarate de Bill Gates, o cincime din informaticienii Microsoft ar fi de origine română.  Elevii din România au câştigat cele mai multe medalii europene la olimpiadele de matematică şi informatică. În prezent, în ţară lucrează peste 100.000 de informaticieni. Numărul pe cap de locuitor este astfel mai mare decât în SUA, India sau China.

În cadrul celor mai importante şase universităţi din țară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Sibiu – studiază aproape 500.000 de tineri, cei mai mulţi dintre ei discipline MINT (Matematică, Informatică, Științe Naturale, Tehnologie). Circa 8.000 dintre ei sunt studenţi ai facultăţilor de informatică şi telecomunicaţii. Aproape toţi absolvenţii de studii superioare stăpânesc foarte bine limba engleză. Mulţi sunt vorbitori de franceză, germană, italiană şi limba spaniolă.

După multe alte acte normative motivaţionale pentru branşa IT şi a telecomunicaţiilor, guvernul a adoptat în 2015 (și actualizat în 2020) o strategie privind agenda digitală pentru România:

  • IoT şi Industria 4.0
  • Cloud Computing
  • E-Commerce
  • E-Health

Agenda contribuie la păstrarea atractivităţii României în ceea ce priveşte domeniul IT prin servicii de outsourcing, dezvoltare software, suport și mentenanță.