România – ţară IT

De la aderarea la UE în 2007, România şi economia sa s-au orientat consecvent spre Europa. Locuitorii ţării se simt în mod tradiţional puternic legaţi de drepturile fundamentale şi valorile europene.

De ani de zile specialiştii înalt calificaţi din România sunt apreciaţi de numeroase companii.  Astfel, potrivit celor declarate de Bill Gates, o cincime din informaticienii Microsoft ar fi de origine română.  România a câştigat cele mai multe medalii europene la  olimpiadele de matematică şi informatică. În prezent, în ţară lucrează peste 100.00 de informaticieni. Numărul pe cap de locuitor este astfel mai mare decât în SUA, India sau China.

În cadrul celor mai importante şase universităţi ale ţării – Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Timişoara şi Sibiu – studiază aproape 500.000 de tineri, cei mai mulţi dintre ei discipline MINT. Circa 8.000 dintre ei sunt studenţi ai facultăţilor de informatică şi telecomunicaţii. Aproape toţi absolvenţii de studii superioare stăpânesc limba engleză. Mulţi sunt vorbitori de franceză, urmează apoi germana, italiana şi spaniola.

După multe alte acte normative motivaţionale pentru branşa IT şi a telecomunicaţiilor, guvernul a adoptat în 2015 şi o strategie privind agendă digitală pentru România.

  • IoT şi industria 4.0
  • Cloud Computing
  • E-Commerce
  • E-Health

Agenda  contribuie la păstrarea atractivităţii României  în ceea ce priveşte domeniile outsourcing, servicii le software şi  IT.